Pyszny deser końca lata z bezglutenowymi biszkoptami (użyłam Savoiardi Nutrifree) , cudownym musem śliwkowym i gęstym jogurtem. Deser , który można dowolnie modyfikować i np. zamiast biszkoptów użyć płatków owsianych i mamy pyszne, odżywcze śniadanie ;-)
Warto spróbować póki jeszcze na straganach są śliwki. Polecam.
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
ok. 400 g śliwek
300 g jogurtu greckiego
3-4 biszkopty bezglutenowe, lub dowolne ciastka bg ( u mnie Savoiardi Nutrifree)
cukier brzozowy lub miód (do smaku)
przyprawy: cynamon, kardamon, imbir
gorzka czekolada
Śliwki odpestkuj i zagotuj. Duś na małym ogniu aż wyparuje woda i zrobi
się z nich gęsta masa jak powidła. Dodaj szczyptę cynamonu, imbiru,
kardamonu i ewentualnie cukier do smaku.Ostudź.
W szklaneczce ułóż warstwowo: ostudzony mus śliwkowy, jogurt, biszkopty,
ponownie mus i jogurt.
Deser posyp startą czekoladą.
Wstaw do lodówki na kilka godzin by biszkopty zmiękł.
Podawaj schłodzony.
Smacznego :-)
Brzmi kusząco)))
OdpowiedzUsuńZjadłabym zawartość tej szklaneczki z największą przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń