środa, 21 października 2015

Bezglutenowa tarta z warzywami

Bezglutenowa i bezjajeczna tarta z warzywami, bardzo jesienna.... Prosta do wykonania, daje nieograniczone możliwości modyfikacji. Smaczna, lekka, kolorowa - smakowała wszystkim bez wyjątku :)

SKŁADNIKI na 2 tarty:
ciasto:
250 g serka homogenizowanego
250 g masła lub margaryny roślinnej
500 g mieszanki mąk bezglutenowych ( u mnie Mix per Pane Nutrifree)
mąka do podsypania
farsz:
3 marchewki
1cukinia
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 łyżka oleju kokosowego
ulubione przyprawy
parmezan

Z serka, masła i mąk przygotuj jednolite i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na podsypanym mąką stole na grubość ok. 1,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12-15 minut.
W między czasie wszystkie warzywa oczyść. Marchewkę i cukinie zetrzyj na tarce w plastry, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i na dużym ogniu szybko podsmaż cebule, marchew i paprykę. Po 2 minutach dodaj cukinie i podsmaż kolejne 2 minuty. Dopraw do smaku.
Warzywa przełóż na podpieczona tartę. Na wierzchu tarty ułóż kawałki parmezanu i wstaw ponownie do piekarnika na około 12-15 minut.
Podawaj ciepłe.

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. zawsze jakoś jak robię tartę to ciągnie mnie w słodkie smaki, dosłownie tylko kilka razy robiłam tartę wytrawną, ale patrząc na Twoją nabrałam ochoty! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna i na pewno smaczna zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń