środa, 28 października 2015

Bezglutenowe bułeczki z chia


Przepyszne puszyste, pełnoziarniste bułeczki z chia. Bez glutenu, mleka i jaj. Mają wspaniały miękki i delikatny miąższ oraz cudownie chrupiącą skórkę. Smakują jak najlepsze, tradycyjne bułeczki. Moja glutenowa rodzina porównała je do smaku grahamek, ale dużo lepsze :-) Te bułeczki koniecznie upieczcie w swojej kuchni. Rewelacyjne w smaku i strukturze. Bardzo polecam :)

SKŁADNIKI na 12 bułek:
480 g mieszanki z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ Nutrifree
40 g chia
25 g świeżych drożdży
440 g letniej wody
6 g soli
20 g oliwy z oliwek
olej słonecznikowy do posmarowania bułeczek

Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wymieszaj z chia i wlej wodę z drożdżami. Wymieszaj energicznie. Dodaj sól i oliwę i wyrób gładkie, lśniące ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bułeczki i odkładaj na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Bułeczki ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie bułeczki ponacinaj i posmaruj olejem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut - do zezłocenia skórki.
Studź na kratce.

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz