poniedziałek, 5 października 2015

Bezglutenowe kruche ciasteczka z powidłami


Bezglutenowe, kruche ciasteczka z powidłami. Ciasto z 3 składników - bardzo plastyczne i bezproblemowe do przygotowania. Ciasteczka są delikatne, ale nie kruszą się. Bardzo, bardzo smaczne. idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.
Polecam :)

SKŁADNIKI:
500 g mieszanki bezglutenowej do ciast Mix per dolci Nutrifree
250 g serka homogenizowanego waniliowego
250 g margaryny roślinnej
powidła
cukier puder
mąka ryżowa do podsypania


Mieszankę wsyp do miski. Dodaj serek i margarynę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podziel na 4 części i z każdego uformuj kulkę. Ciasta po kolei rozwałkowuj na cienki placek i szklanką wykrawaj kółka z ciasta (jak na pierogi). Na środku każdego połóż po 1/2 łyżeczki powideł, zegnij bardzo delikatnie na pół i sklej. Gotowe ciastka odkładaj na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopnio ok. 25-30 minut - do złotego koloru.
Przestudź.
Z cukru pudru i gorącej wody przygotuj lukier i polukruj przestudzone ciasteczka.


Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Dzień dobry, czy ciastka wyją też na maśle?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    a jakiej innej mąki można użyć...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żadnej innej nie próbowałam w tym przepisie więc efektu nie gwarantuję, ale można spróbować wymieszać kilka różnych mąk bezglutenowych

      Usuń