niedziela, 11 października 2015
Bezglutenowe placuszki z serkiem
Proste , szybkie placuszki śniadaniowe. Czasami zamiast serka homogenizowanego używam serka ricotta z mleka owczego czy bawolego - mają wtedy intensywniejszy smak. Uwielbiane przez dzieci - choć nie tylko ;) Polecam.
SKŁADNIKI:
2 jajka
1 łyżka cukru brzozowgo
200 g chudego serka homogenizowanego
4 łyżki mąki gryczanej np. białej
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę.
Żółtka, cukier, mąkę i serek razem zmiksować. Ciasto delikatnie połączyć z ubitym białkiem.
Smażyć placki na gorącej patelni – polecam smażenie bez tłuszczu na patelni teflonowej lub ceramicznej. Bardzo szybko się przypiekają.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Apetyczne:)
OdpowiedzUsuńpyszne!! wszyscy je polubili
OdpowiedzUsuń