wtorek, 13 października 2015

Bezglutenowy chleb gryczany



Bezglutenowy chleb gryczany z dodatkiem otrębów. Zwarty z miękkim miąższem, nie kruszy się. Bardzo dobry w smaku i strukturze. Świetny po rozmrożeniu. Polecam.

 SKŁADNIKI:
150g mąki gryczanej
50 g mąki gryczanej białej
60 g mąki kukurydzianej
60 g otrębów gryczanych
 250 g mieszanki  bezglutenowej Mix per pane Nutrifree
20 g świeżych drożdży
425 g wody
5 g soli
20 g oliwy
mak do posypania

 Wszystkie mąki i otręby wymieszaj razem w dużej misce.  Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Wymieszaj energicznie. Dodaj  sól i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ściereczka i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bochenek i połóż go na wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstaw na kolejne 30 minut. Następnie chleb posmaruj woda i obsyp makiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
Chleb studx na kratce.

Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz