wtorek, 13 października 2015
Bezglutenowy chleb gryczany
Bezglutenowy chleb gryczany z dodatkiem otrębów. Zwarty z miękkim miąższem, nie kruszy się. Bardzo dobry w smaku i strukturze. Świetny po rozmrożeniu. Polecam.
SKŁADNIKI:
150g mąki gryczanej
50 g mąki gryczanej białej
60 g mąki kukurydzianej
60 g otrębów gryczanych
250 g mieszanki bezglutenowej Mix per pane Nutrifree
20 g świeżych drożdży
425 g wody
5 g soli
20 g oliwy
mak do posypania
Wszystkie mąki i otręby wymieszaj razem w dużej misce. Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Wymieszaj energicznie. Dodaj sól i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ściereczka i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bochenek i połóż go na wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstaw na kolejne 30 minut. Następnie chleb posmaruj woda i obsyp makiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
Chleb studx na kratce.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz