środa, 14 października 2015

Bezglutenowy i bezlaktozowy chleb z ziarnami

 
Przepyszny bezglutenowy i bezlaktozowy chleb z mnóstwem ziaren. Wzbogacony mąką z dodatkiem błonnika. Bardzo puszysty, z lekko wilgotnym wnętrzem i chrupiącą, miękką skórką. Doskonały w smaku i strukturze. Nie kruszy się, jest zwarty i sprężysty. Chleb idealny! Koniecznie spróbujcie!


SKŁADNIKI:
350 g Mix per Pane Nutrifree
150 g Mix per Pane Fibra+ Nutrifree
410 g letniej wody
30 g oliwy z oliwek
20 g świeżych drożdży
5 g soli
1 łyżeczka (5g) miodu
100 g ziaren ( u mnie Mix Omega Bio)

Mąki wsyp do miski i wymieszaj. Drożdże rozpuść w wodzie.  Do mąki wlej rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Dodaj sól, miód i olej i wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto uformuj w kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie chleb posmaruj wodą i obficie obsyp ziarnami.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut.
Studź na kratce.

Smacznego :)







1 komentarz:

  1. Zdrowy i domowy! Nic więcej nie trzeba! No chyba że jakieś pysznej pasty lub dżemu ;-)

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń