piątek, 30 października 2015

Mini szarlotki z bezą

 
Szybki i efektowny deser, który powstał u nas pod wpływem chili i produktów, które zalegały: białka, pokruszonych ciastek...bardzo smaczny, lekki i banalnie prosty w przygotowaniu. Polecam :)

SKŁADNIKI na 4 porcje:
ok. 100 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych - u mnie Multicereale Nutrifree
3 jabłka
2 białka
4 łyżeczki płatków migdałowych
ksylitol lub cukier brzozowy 
cynamon

Jabłka  pokrój w drobna kostkę, zalej odrobina wody i upraż. Posłodź do smaku.
Białko ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę ksylitolu.
Ciastka pokrusz. na spód miseczek żaroodpornych wysyp pokruszone ciastka. Na nie wyłóż podprażone jabłka i ubitą pianę. Posyp płatkami migdałowymi.
szarlotki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15 minut - do zbrązowienia piany i migdałów. Podawaj ciepłe.

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Cudownie wyglądają i zapewne obłędnie smakują. Nie jadłam bezy od wieków, a szarlotka kojarzy mi się właśnie z jesienią ♥

    OdpowiedzUsuń