czwartek, 1 października 2015

Szarlotka kokosowa bez glutenu i laktozy

 
Bezglutenowa i bezlaktozowa szarlotka kokosowa. Niezwykle krucha i delikatna, z dużą ilością jabłek. W smaku nie do odróżnienia od zwykłej glutenowej (rodzina potwierdzi) . Pyszne, aromatyczne ciasto. Najlepiej smakuje ciepła z kulką lodów waniliowych :)
Polecam gorąco.

SKŁADNIKI:
250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci
70 g mąki kokosowej
1 jajko
1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia
100 g cukru lub ksylitolu
150 g oleju kokosowego
100 g wiórków kokosowych
ok. 500 g prażonych jabłek

Mąki, jajko, proszek do pieczenia, cukier oraz olej kokosowy umieść w misce i zagniataj gładkie, elastyczne ciasto.
Wstaw na godzinę do lodówki, a następnie z ciasta oddziel 1/3 ciasta i wymieszaj z wiórkami kokosowymi by zrobić kruszonkę.
Formę do tarty natłuść i wyłóż nim odłożone 2/3 ciasta. Na ciasto nałóż uprazone jabłka.
Posyp przygotowana kokosową kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut - do zezłocenia się kruszonki.


Smacznego :-)


4 komentarze:

  1. Cudownie wygląda, tak delikatnie! Koniecznie będę musiała przygotować takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała pachnieć bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upieczona i zjedzona,bardzo krucha i przepyszna

    OdpowiedzUsuń