poniedziałek, 9 listopada 2015

Batoniki orzechowe - bez mąki, mleka i tłuszczu




 Batoniki orzechowe bez mąki, tłuszczu, cukru - idealne na jesienną aurę! Chrupiące i bardzo smaczne. Proste do wykonania. Świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska. Wysokokaloryczne, ale niezwykle zdrowe. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
400 g mieszanych orzechów (u mnie włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
1 całe jajo

2 białka jaja
3 łyżki miodu (ok.40g) - użyłam rzepakowego


Orzechy posiekaj. W misce wymieszaj orzechy, dodaj rozpuszczony miód,  jajko i białka.Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę ( u mnie o wymiarach ok. 20x30) wyłóż papierem do pieczenia wyłóż mieszankę. Łyżką wciśnij ją w dno blachy.
Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut - piecz na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia i pokrój na batoniki.

Smacznego :)

3 komentarze: