Bez wątpienia to najlepszy bezglutenowy chleb jaki jadłam. Nawet moje glutenowe dziecko powiedziało, że jest przepyszny! Ma cudownie chrupiąca skórkę (dzięki pieczeniu z kostkami lodu) i sprężysty, jednolity miąższ. I smak jak najlepszy glutenowy chleb. Prostu do wykonania.
Doskonały. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
280 g Mix per Pane Nutrifree
120 g Mix per Pane Fibra+ Nutrifree
120 g Mix per Pane Fibra+ Nutrifree
100
g mąki gryczanej Nutrifree
30
g Mix Omega BIO Nutrifree
420 g letniej wody
30 g oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży
8 g soli
1 łyżeczka (5g) płynnego miodu
mak lub nasiona do posypania
Mąki z Mixem Omega wsyp do miski i wymieszaj. Drożdże rozpuść w wodzie. Do mąki wlej rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Dodaj sól, miód i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj 2 bochenki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Następnie chleb posmaruj wodą i obficie obsyp ziarnami lub makiem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na dnie piekarnika połóż miskę wypełnioną kostkami lodu i wstaw do chleb. Piecz ok. 50 minut.
Chleby studź na kratce.
420 g letniej wody
30 g oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży
8 g soli
1 łyżeczka (5g) płynnego miodu
mak lub nasiona do posypania
Mąki z Mixem Omega wsyp do miski i wymieszaj. Drożdże rozpuść w wodzie. Do mąki wlej rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Dodaj sól, miód i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj 2 bochenki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Następnie chleb posmaruj wodą i obficie obsyp ziarnami lub makiem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na dnie piekarnika połóż miskę wypełnioną kostkami lodu i wstaw do chleb. Piecz ok. 50 minut.
Chleby studź na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz