niedziela, 15 listopada 2015

Bezglutenowy chleb domowy z mąką gryczaną. Najlepszy!



Bez wątpienia to najlepszy bezglutenowy chleb jaki jadłam.  Nawet moje glutenowe dziecko    powiedziało, że jest przepyszny! Ma cudownie chrupiąca skórkę (dzięki pieczeniu z kostkami lodu) i sprężysty, jednolity miąższ. I smak jak najlepszy glutenowy chleb. Prostu do wykonania.
Doskonały.  Koniecznie spróbujcie!


 SKŁADNIKI:
30 g Mix Omega BIO Nutrifree
420 g letniej wody
30 g oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży
8 g soli
1 łyżeczka (5g) płynnego miodu
mak lub nasiona do posypania

Mąki z Mixem Omega wsyp do miski i wymieszaj. Drożdże rozpuść w wodzie.  Do mąki wlej rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Dodaj sól, miód i oliwę.   Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj 2  bochenki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Następnie chleb posmaruj wodą i obficie obsyp ziarnami lub makiem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na dnie piekarnika połóż miskę wypełnioną kostkami lodu i wstaw do chleb. Piecz  ok. 50 minut.
Chleby studź na kratce.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz