środa, 23 grudnia 2015

Bezglutenowe bułeczka z chia



SKŁADNIKI:
480 g mieszanki z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ Nutrifree 
40 g chia 
25 g świeżych drożdży 
440 g letniej wody 
6 g soli 
20 g oliwy z oliwek 
olej słonecznikowy do posmarowania bułeczek 

Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wymieszaj z chia i wlej wodę z drożdżami. Wymieszaj energicznie. Dodaj sól i oliwę i wyrób gładkie, lśniące ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bułeczki i odkładaj na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Bułeczki ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie bułeczki ponacinaj i posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut - do zezłocenia skórki. Studź na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz