niedziela, 13 grudnia 2015

Bezglutenowe ciasteczka migdałowe

 
Kruche i bardzo delikatne ciasteczka migdałowe. W opcji do wykonania także w wersji bezmlecznej. Bardzo, bardzo smaczne.

SKŁADNIKI: 
90 g mąki migdałowej
160 g Mix per dolci Nutrifree

100 g masła lub oleju kokosowego

90 g drobnego cukru

1 całe jajo+ 1 żółko
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Cukier puder do posypania
Mąka ryżowa do podsypania

Mąki wsyp do miski i wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
Dodaj schłodzone masło lub olej kokosowy, żółtka i wyrób gładkie, jednolite i elastyczne ciasto.
Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki.Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm na wysypanym mąką stole i wykrawaj ciasteczka.
Układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 10 minut.
Wystudź.Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz