wtorek, 8 grudnia 2015

Bezglutenowe ciasto marchewkowe



Bezglutenowe ciasto marchewkowe - lekkie, aromatyczne, wilgotne... Idealne na  bezglutenowe, pyszne święta :)

SKŁADNIKI:
2/3 szklanki mąki gryczanej Nutrifree (ok. 100 g)
140 g ksylitolu (cukru brzozowego) lub cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
100 g oleju rzepakowego
2 jajka
150 g posiekanych orzechów włoskich
200 g startej marchwi
POLEWA z serka:
125 g serka Philadelphia light
4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
Orzechy włoskie do dekoracji

W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.
W drugim naczyniu rozmieszaj jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj.
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz  45 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź.

Polewa: serek zmiksuj dokładnie z olejkiem i cukrem pudrem. Posmaruj wystudzone ciasto i udekoruj orzechami.



Torta di carote senza il glutine

 Ingredienti: 
2/3 di bicchiere di farina di grano saraceno Nutrifree (ca. 100 g)
140 g di xilitolo (zucchero di betulla) o zucchero di canna 
1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
1 cucchiaino di lievito in polvere senza glutine
1 cucchiaino di cannella
1 cucchiaino di spezia per pan di zenzero 
1/4 di cucchiaino di sale 
100 g di olio di rapa 
2 uova 
150 g di noci tritate
200 g di carote grattugiate
 Per la glassa di formaggio: 
125 g di formaggio Philadelphia Light
4 cucchiai di zucchero semolato
½ di cucchiaino di olio di vaniglia
Noci per la decorazione 


Mescolare in una ciotola, tutti gli ingredienti secchi: la farina, il bicarbonato, il lievito, la cannella e le spezie per pan di zenzero. Mescolare in un’altra ciotola le uova con l’olio. Unire il contenuto di entrambe le ciotole e mescolare con un cucchiaio di legno. Aggiungere le noci e le carote. Mescolare tutto insieme. Mettere la carta da forno in una tortiera con il diametro di circa 20 centimetri e versarvi il contenuto della ciotola. Allineare la superficie. Mettere in forno preriscaldato a 175 gradi e cuocere per 45 minuti. Trascorso questo tempo, rimuovere e lasciare a raffreddare la torta. La glassa: frullare il formaggio con l’olio e lo zucchero a velo. Spennellare la torta e decorare con i noci.


4 komentarze:

  1. ciasto zdrowe i pyszne, a dodatek marchewki niezastąpiony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło pyszne. Zamiast włoskich, którch nie miałam dodałam ziemne niesolone. Marchew starłam na grubych oczkach.

    OdpowiedzUsuń