sobota, 19 grudnia 2015

Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami

Bardzo delikatne i pyszne krokiety z kapustą i grzybami. Idealne do wigilijnego barszczu. Cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie wewnątrz. Polecam Wam gorąco :)

SKŁADNIKI:
ciasto naleśnikowe:
120 g mąki ryżowej
60 g mąki owsianej
40 g mąki ziemniaczanej
4 jajka 
370 ml mleka (zwykłe lub ryżowe) 

Szczypta soli 
nadzienie
500 g ugotowanej kapusty z grzybami
2 jajka
bułka tarta 
olej do smażenia: użyłam kokosowy bezwonny


Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj na gładkie ciasto (jest rzadkie, ale takie ma być). Na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni smaż cienkie naleśniki.
Ugotowaną kapustę z grzybami zmiksuj blenderem lub bardzo drobno posiekaj i posmaruj naleśniki. Dokładnie zawiń. Przygotowane krykiety panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawaj ciepłe.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz