wtorek, 6 grudnia 2016

Bezglutenowe pierniczki świąteczne

 
Bezglutenowe świąteczne pierniczki. Delikatne, kruche i mocno korzenne.Nie do odróżnienia w smaku od tradycyjnych, glutenowych. Obowiązkowy wypiek na święta.


SKŁADNIKI:
120 g mąki ryżowej

200 g mąki gryczanej

100 g mąki kukurydzianej

75 g masła

100 g miodu

50 g cukru trzcinowego

2 jajka

2 łyżeczki przyprawy do piernika

½ łyżeczki sody

Mąka ryżowa do podsypania



Masło, miód i cukier umieść w garnuszku i podgrzej cały czas mieszając. Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź.

W misce wymieszaj mąki z sodą i dodaj zawartość garnuszka. Wymieszaj. Dodaj jajka i wyrób gładkie i elastyczne ciasto.

Przygotowane ciasto zawiń w folie spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkuj nawy sypanym mąką stole na grubość ok. 0,5 cm i wykrawaj pierniczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.

Gotowe pierniki dekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego :-)


1 komentarz:

  1. a czy mąkę ryżową można byłoby zastąpić np.kasztanową, albo jaglana?

    OdpowiedzUsuń