SKŁADNIKI:
120 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
100 g mąki kukurydzianej
75 g masła
100 g miodu
50 g cukru trzcinowego
2 jajka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
½ łyżeczki sody
Mąka ryżowa do podsypania
Masło,
miód i cukier umieść w garnuszku i podgrzej cały czas mieszając. Dodaj przyprawę
do piernika i dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź.
W
misce wymieszaj mąki z sodą i dodaj zawartość garnuszka. Wymieszaj. Dodaj jajka
i wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Przygotowane
ciasto zawiń w folie spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Schłodzone
ciasto rozwałkuj nawy sypanym mąką stole na grubość ok. 0,5 cm i wykrawaj
pierniczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.
Gotowe
pierniki dekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Smacznego :-)
a czy mąkę ryżową można byłoby zastąpić np.kasztanową, albo jaglana?
OdpowiedzUsuń