niedziela, 20 grudnia 2015

Bezglutenowy piernik z orzechami

Bezglutenowy, wilgotny i aromatyczny piernik z orzechami. Delikatny i pachnący przyprawami. Bardzo, bardzo smaczny.

SKŁADNIKI:
130 g masła 
150 g miodu
 30 g brązowego cukru
 2 łyżki przyprawy do piernika
 1 łyżka ciemnego kakao
 250 g Mix per Dolci Nutrifree
 50 g mielonych migdałów
 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
100 g posiekanych orzechów
 250 ml mleka
2 jajka 
 Mielone migdały do wysypania 

 W garnku umieść masło, miód, cukier, przyprawy i kakao.
 Podgrzej do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstaw z ognia i lekko przestudź. Mix per dolci wymieszaj z mąką migdałową oraz sodą. Do masy dodaj mąki i wymieszaj – drewnianą łyżką lub rózgą. Po chwili dodaj mleko i orzechy, wymieszaj. Na koniec dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Keksówkę o wymiarach ok. 23 cmx12 wysmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami. Ciasto wylej do formy i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopnia na ok. 45-45 minut – do tzw. Suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza