Bezglutenowy, wilgotny i aromatyczny piernik z orzechami. Delikatny i pachnący przyprawami. Bardzo, bardzo smaczny.
SKŁADNIKI:
130 g masła
150 g miodu
30 g brązowego cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka ciemnego kakao
250 g Mix per Dolci Nutrifree
50 g mielonych migdałów
2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g posiekanych orzechów
250 ml mleka
2 jajka
Mielone migdały do wysypania
W garnku umieść masło, miód, cukier, przyprawy i kakao.
Podgrzej do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstaw z ognia i lekko przestudź. Mix per dolci wymieszaj z mąką migdałową oraz sodą. Do masy dodaj mąki i wymieszaj – drewnianą łyżką lub rózgą.
Po chwili dodaj mleko i orzechy, wymieszaj. Na koniec dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Keksówkę o wymiarach ok. 23 cmx12 wysmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami.
Ciasto wylej do formy i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopnia na ok. 45-45 minut – do tzw. Suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz