środa, 16 grudnia 2015

Bezglutenowy sernik kawowy





Przepyszny i lekki sernik kawowy z dodatkiem bitej śmietany. Pomysł na spód zaczerpnęłam od Dorotuś, a reszta jest wynikiem własnej improwizacji. Lekko kawowy posmak sernika wspaniale komponuje się z orzechowym spodem i kremową śmietanką. Sernik smakuje rewelacyjnie, koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
Spód:
2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru
4 łyżki rozpuszczonego masła
Masa serowa:
700 g twarogu na serniki
 300 g serka mascarpone
 1 szklanka cukru brązowego
 5 jaj
300 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki likieru kawowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki gorącej wody
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wierzch:
 200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
 czekoladowe precelki
 płatki migdałowe

 Spód:
Posiekane orzechy, masło i cukier dobrze wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłóż folią aluminiową i wciśnij w nią orzechowy spód.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni i podpiecz spód przez 10 minut.
Masa serowa:
Kawę rozpuść w gorącej wodzie, przestudź. Twaróg i mascarpone wymieszaj z cukrem, kolejno dodawaj po jajku. Następnie wmiksuj kwaśną śmietanę, mąkę ryżową i ziemniaczaną.
Na koniec dodaj przestudzoną kawę i likier.
Wszystko razem zmiksuj , jednak nie za długo, by zbytnio nie napowietrzać masy.
Masę serową wylej na podpieczony spód, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. (Ja piekłam na termoobiegu).
 Po upieczeniu sernik wsadź do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień, śmietankę kremową ubij na sztywno z cukrem pudrem. Posmaruj boki sernika i obłóż płatkami migdałowymi.
Wierzch sernika udekoruj resztką bitej śmietany i precelkami czekoladowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz