sobota, 30 stycznia 2016

Bezglutenowe chruściki


Bezglutenowe, chrupiące chruściki, które smakują ideantycznie jak tradycyjne. Bezproblemowe w przygotowaniu, delikatne i kruche. Inspiracja z bloga Bez Okruszka - tam też możecie zobaczyć sposób zawijania chruścików. Polecam.

Składniki:
290 g mieszanki bezglutenowej do ciast - u mnie Nutrifree MIX per dolci
1 łyżka masła
3 żółtka
200 g gęstej śmietany 18%
1 łyżka octu jabłkowego 
olej rzepakowy do smażenia
mieszanka bezglutenowa do podsypania
cukier puder

 Mąkę, masło, żółtka, śmietanę i ocet umieść w misce i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto kilka razy uderz wałkiem. Wywałkuj je na grubość ok. 2 mm na podsypanym mąką stole. Potnij i zawijaj chruściki.
Smaż w głębokim i bardzo gorącym oleju po kilka na raz. Usmażone odkładaj do odsączenia na ręcznik papierowy. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem,

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz