czwartek, 18 lutego 2016

Bezglutenowa babka piaskowa



Delikatna i przepyszna babka piaskowa. W smaku nie do odróżnienia od tradycyjnej i znika równie szybko :)
 Gorąco Wam polecam!

SKŁADNIKI:
5 jaj
300 g drobnego cukru
250 g mieszanki Mix per Dolci
200 g masła
1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka bezglutenowego aromatu waniliowego

Jajka wbij do miski ubijaj mikserem ok. 5 minut  na puszystą masę.
Stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając. Masa powinna podwoić objętość.  
 Mieszankę  wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej. Dodawaj ją stopniowo do masy jajecznej. 
Delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników. 
Dodaj 1 łyżkę aromatu  i wymieszaj. 
Masło roztop w garnuszku i  wrzące wlej do ciasta. Krótko zmiksuj. 
Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub mielonymi migdałami  formy - ciasto powinno zajmować nie więcej niż 2/3 objętości formy.   
Piecz w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut , do tzw. suchego patyczka. 
Wyjmij z piekarnika, po kilku minutach wyłóż i studź na kratce.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz