wtorek, 23 lutego 2016

Bezglutenowe bułeczki pełnoziarniste

 Wspaniałe, przepyszne bezglutenowe bułeczki pełnoziarniste. Miękka skórka, elastyczny i zwarty miąższ i naprawdę rewelacyjny smak! Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
360 g Mix per Pane Nutrifree
100 g Mix per Pane Fibra+ Nutrifree
100 g mąki gryczanej Nutrifree
390 g kefiru lub maślanki
80 g letniego mleka
30 g świeżych drożdży
7 g soli
1 łyżka cukru
Roztrzepane jajko lub oliwa do posmarowania pieczywa

 Z mleka, drożdży, cukru i 1 łyżki mieszanki Mix per Pane przygotuj zaczyn.
Mąki wsyp do miski i wymieszaj. Do mąki dodaj sól, wlej kefir, rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bułeczki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 60 minut. Następnie bułeczki posmaruj oliwą lub roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
Bułeczki piecz ok. 20 minut na złoty kolor.
Studź na kratce.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz