
Ciasteczka owsiane z dodatkiem mąki ryżowej, które smakują jak makaroniki.
Ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, najlepsze ciepłe, bo na drugi dzień robią się twardawe. naprawdę bardzo smaczne. Uważajcie by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku! Testujcie i próbujcie!
SKŁADNIKI: na 30 ciasteczek:
3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
170 g mąki ryżowej( u mnie ryżowa drobna Nutrifree)
10 g ziaren słonecznika
30 g mielonych orzechów
10 g nasion sezamu
50 g otrębów owsianych lub zmiksowanych drobno płatków owsianych
50 g mielonego siemienia lnianego
50 g ksylitolu (lub ew. brązowego cukru)
4 łyżki oleju 2
50 szklanki soku jabłkowego
Suche składniki wymieszaj w misce i powoli połącz z olejem. Dodaj sok jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Mokrymi rękami z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczaj łyżką moczoną w wodzie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-17 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz