poniedziałek, 29 lutego 2016

Bezglutenowe ciasteczka owsiane


Ciasteczka owsiane z dodatkiem mąki ryżowej, które smakują jak makaroniki.
Ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, najlepsze ciepłe, bo na drugi dzień robią się twardawe.  naprawdę bardzo smaczne. Uważajcie by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku! Testujcie i próbujcie! 

SKŁADNIKI: na 30 ciasteczek: 
3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych 
170 g mąki ryżowej( u mnie ryżowa drobna Nutrifree)
10 g ziaren słonecznika 
30 g mielonych orzechów 
10 g nasion sezamu 
50 g otrębów owsianych lub zmiksowanych drobno płatków owsianych
50 g mielonego siemienia lnianego 
50 g ksylitolu (lub ew. brązowego cukru) 
4 łyżki oleju 2
50 szklanki soku jabłkowego 

Suche składniki wymieszaj w misce i powoli połącz z olejem. Dodaj sok jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Mokrymi rękami z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczaj łyżką moczoną w wodzie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-17 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz