środa, 10 lutego 2016

Bezglutenowy chleb z mąką gryczaną białą




 Bezglutenowy chleb, który smakuje i wygląda jak najlepsze glutenowe pieczywo. Miękka, delikatna skórka, sprężysty miąższ i idealny smak. Bezproblemowy i szybki w przygotowaniu. Przepyszny!

 SKŁADNIKI:
350 g mieszanki bezglutenowej Nutrifree Mix per Pane 
150 g mąki gryczanej białej np. Nutrifree
400 g letniej wody
20 g świeżych drożdży 
7 g soli 
20 g oliwy z oliwek 
oliwa do smarowania

Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej wody. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj resztę wody, sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj bochenek. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 45 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika  chleb posmaruj oliwą z oliwek i możesz bochenek lekko naciąć. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30-40 minut. Studź na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz