Wielkanocna babka drożdżowa - przepis sprawdzony wielokrotnie na warsztatach kulinarnych i zawsze sie udawała. Smaczna, puszysta. Koniecznie spróbujcie.
SKŁADNIKI:
zaczyn:
50 g świeżych drożdży
1 łyżka mieszanki Mix per dolci
400 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru
ciasto:
2 jajka
600 g mixu do ciast Nutri Free
250 g drobnego cukru
Zaczyn: w wysokim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę i wyrośnięty zaczyn i wymieszaj (polecam użycie miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego).
Całość dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i posyp mąką.
Ciasto przelej do formy (powinno stanowić ok. 1/2 objętości) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny.
Wyrośniętą babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut - powinna ładnie zbrązowieć. Po upieczeniu odstaw babkę na 15 minut i wyjmij ją z formy do całkowitego wystudzenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz