niedziela, 20 marca 2016

Bezglutenowa babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa - przepis sprawdzony wielokrotnie na warsztatach kulinarnych i zawsze sie udawała. Smaczna, puszysta. Koniecznie spróbujcie.

SKŁADNIKI:
 zaczyn: 
50 g świeżych drożdży 
1 łyżka mieszanki Mix per dolci 
400 ml ciepłego mleka 
2 łyżki cukru 
ciasto: 
2 jajka 
600 g mixu do ciast Nutri Free 
250 g drobnego cukru

Zaczyn: w wysokim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę i wyrośnięty zaczyn i wymieszaj (polecam użycie miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego).
Całość dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Ciasto przelej do formy (powinno stanowić ok. 1/2 objętości) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny.
Wyrośniętą babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut - powinna ładnie zbrązowieć. Po upieczeniu odstaw babkę na 15 minut i wyjmij ją z formy do całkowitego wystudzenia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz