czwartek, 24 marca 2016

Mazurek bezglutenowy



SKŁADNIKI:
250 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 
100 g cukru pudru
110 g masła 
1 jajko 
Polewa czekoladowa  lub kajmakowa
Migdały i suszone owoce do przybrania 

Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajko i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkuj i uformuj mazurka lub wyłóż ciastem wysmarowana tłuszczem foremkę . Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 - 25 minut - do złotego koloru. Mazurka całkowicie wystudź. Na ciasto wylej polewę czekoladową i udekoruj migdałami i suszonymi owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz