środa, 16 marca 2016

Żurek wielkanocny bezglutenowy




SKŁADNIKI na zakwas na żurek:
100 g mąki ryżowej NUTRIFREE
300 ml ciepłej wody
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku

Wszystkie składniki umieść  w wyparzonym dużym słoiku i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj gazą i odstaw na 3-4 dni. Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką, zbierając powstałą pianę z powierzchni.
Gotowy zakwas przelej do czystego słoiczka, zakręć i przechowuj w lodówce.



zupa:
1 słoik zakwasu z przepisu na zakwas na żurek bezglutenowy
300 g białej surowej kiełbasy
2 suszone grzybki
1,5 litra bulionu warzywnego
2 cebule

3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz, 1 łyżka majeranku


Cebulę pokrój w kostkę. Cebulę, kiełbasę, suszone grzyby zalej bulionem. Dodaj czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu około 40 minut. Odstaw na kwadrans, a następnie przecedź. Wywar dopraw do smaku solą , pieprzem i majerankiem. Do zupy wlej zakwas i zagotuj cały czas mieszając. Gotuj ok. 2 minut. Podawaj z kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz