Tiramisu z bezglutenowymi kultowymi sucharkami cantucci oraz karmelizowaanymi gruszkami. Przygotowany w słoiczkach, ale równie dobrze może być w szklankach czy miseczkach.
Raj dla podniebienia... Oryginalny przepis wg Davida Gaboriauda.
SKŁADNIKI:
250 g mascarpone
2 żółtka
4 łyżeczki cukru
1 gruszka pokrojona w ćwiartki
1 filiżanka mocnej kawy
8 cantucci Nutrifree
1 łyżka miodu
20 g masła
płatki migdałowe
Ubij żółtka z cukrem na kogel mogel. Dodaj mascarpone i wymieszaj. Odstaw masę do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Podsmażaj gruszki na maśle kilka minut z obu stron, dodaj miód i skarmelizuj.
Każde ciasteczko cantucci nasącz, zanurzając w kawie.
W szklaneczce układaj warstwowo cantuccini i przełóż masą z mascarpone. Na wierzchu połóż gruszki i posyp płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz