czwartek, 14 kwietnia 2016

Bezglutenowe tiramisu z cantucci i karmelizowanymi gruszkami

Tiramisu z bezglutenowymi kultowymi sucharkami cantucci oraz karmelizowaanymi gruszkami. Przygotowany w słoiczkach, ale równie dobrze może być w szklankach czy miseczkach. 
Raj dla podniebienia... Oryginalny przepis wg Davida Gaboriauda.

SKŁADNIKI: 
250 g mascarpone
2 żółtka
4 łyżeczki cukru
1 gruszka pokrojona w ćwiartki 
1 filiżanka mocnej kawy
8 cantucci Nutrifree
1 łyżka miodu 
20 g masła
płatki migdałowe

Ubij żółtka z cukrem na kogel mogel. Dodaj mascarpone i wymieszaj. Odstaw masę do lodówki na minimum 2-3 godziny. Podsmażaj gruszki na maśle kilka minut z obu stron, dodaj miód i skarmelizuj. Każde ciasteczko cantucci nasącz, zanurzając w kawie. W szklaneczce układaj warstwowo cantuccini i przełóż masą z mascarpone. Na wierzchu połóż gruszki i posyp płatkami migdałowymi.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz