środa, 25 maja 2016

Bezglutenowe muffiny z ananasem

Przepyszne i dziecinnie proste muffiny z ananasem. Lekko wilgotne w środku ze wspaniałą chrupiącą, cukrowa skórką. Koniecznie spróbujcie!
Inspiracja z bloga Moje Wypieki.

SKŁADNIKI: 
1,5 szklanki mieszanki Mix per dolci Nutrifree 
2/3 szklanki cukru 
1 duże jajko 
100 ml maślanki 
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 
1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców) 

do posypania: cukier demerara 

W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj tylko do połączenia się składników np. widelcem , wmieszaj owoce. Formę do muffin wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Z wierzchu posyp cukrem demerara.
Piecz w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. Wystudź.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz