Przepyszne i dziecinnie proste muffiny z ananasem. Lekko wilgotne w środku ze wspaniałą chrupiącą, cukrowa skórką. Koniecznie spróbujcie!
Inspiracja z bloga Moje Wypieki.
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mieszanki Mix per dolci Nutrifree
2/3 szklanki cukru
1 duże jajko
100 ml maślanki
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)
do posypania:
cukier demerara
W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj tylko do połączenia się składników np. widelcem , wmieszaj owoce.
Formę do muffin wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Z wierzchu posyp cukrem demerara.
Piecz w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. Wystudź.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz