poniedziałek, 23 maja 2016

Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów


Sałatka nowalijkowa - z młodych ziemniaków, szparagów, rzodkiewki, dymki, ogórka
małosolnego... wszystko z dodatkiem koperkowej oliwy z oliwek…Bardzo smaczne, wiosenne i oczywiście bezglutenowe połączenie. Polecam Wam gorąco! 

SKŁADNIKI: 
ok. 400 g małych młodych ziemniaków 
1/2 pęczka szparagów 
3 ogórki małosolne 
pęczek rzodkiewek 
1/2 pęczka młodej dymki 
sól, pieprz do smaku 
koperkowa oliwa z oliwek 

Młode ziemniaki oskrob i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Szparagi ugotuj na półtwardo. Dokładnie wystudź. Ogórka, rzodkiewki pokrój w plastry i półplastry, dymkę posiekaj. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki. Młode ziemniaki pokrój na połówki lub ewentualnie ćwiartki, dodaj pokrojone warzywa, dopraw solą i pieprzem i obficie polej koperkową oliwą z oliwek. Całość bardzo delikatnie wymieszaj i odstaw na kwadrans do „przegryzienia” składników.


2 komentarze:

  1. co można dodać zamiast rzodkiewki? Bo sałatka wydaje się super, ale ta rzodkiewka... (od dziecka nie lubię..)

    OdpowiedzUsuń
  2. co można dodać zamiast rzodkiewki? Bo sałatka wydaje się super, ale ta rzodkiewka... (od dziecka nie lubię..)

    OdpowiedzUsuń