Bezglutenowe knedle z truskawkami - obowiązkowo do zrobienia w sezonie truskawkowym.
Ciasto jest delikatne, ale tym samym sprężyste i zwarte. Ciasto dobrze się wyrabia, nie pęka i ma idealną konsystencję po ugotowaniu.
Po raz pierwszy użyłam do knedli mieszankę pierogową Nutrifree i był to strzał w 10 :)
Knedle smakują naprawdę wyśmienicie. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
1,5 kg ziemniaków
2 jajka
1,5 szklanki Mixu do pierogów Nutrifree (Mix per Pasta Fresca)
sól
1 kg średnich truskawek (umytych i odszypułkowanych)
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Przestudź i obierz.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach.
Umieść je w dużej misce i dodaj jajka oraz mąkę. Zagniataj ciasto aż będzie odchodziło od ręki. W razie konieczności podsyp mąką.
Z ciasta uformuj wałeczek i pokrój go na kawałki. Każdy spłaszcz na dłoni, ułóż na nim truskawkę i dokładnie sklej. Przygotowane knedle wrzucaj do wrzącej, lekko posolonej wody. Gdy wypłyną gotuj jeszcze 2-3 minuty i delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj polane bułeczką lub z dodatkiem śmietany.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz