środa, 15 czerwca 2016

Bezglutenowe tiramisu truskawkowe

Tiramisu w wersji letniej, które szczególnie polubiły dzieci. Biszkopty moczone są w musie truskawkowym zamiast kawy i przełożone pysznym kremem z mascarpone. Pyszny i delikatny deser na każdą okazję.

SKŁADNIKI na 6 porcji:
1kg truskawek
1 op. biszkoptów Savoiardi Nutrifree
250 g mascarpone
500 g śmietanki 30%
cukier puder

Mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.
0,5 kg truskawek zmiksuj blenderem z 2-3 łyżkami cukru pudru. Resztę truskawek pokrój w plasterki - kilka sztuk odłóż do dekoracji.
Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem 4-5 łyżek cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodaj mascarpone i zmiksuj na gładki krem.
Biszkopty przełam na pół i namocz w musie truskawkowym.
Namoczone biszkopty układaj na dnie pucharków. Na nie nałóż po 2-3 łyżki kremu i po kilka plasterków truskawek. Ponownie nałóż namoczone w musie biszkopty na nie krem, truskawki i ponownie warstwę biszkoptów i kremu.
Desery udekoruj odłożonymi truskawkami.
Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz