wtorek, 19 lipca 2016

Bezglutenowa focaccia z porzeczkami


Bezglutenowe mini focaccie w bardzo letnim wydaniu - z czerwoną porzeczką i rozmarynem. Puszyste, delikatne i aromatyczne. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
500 g mieszanki Mix per Pizza Nutrifree
370 g wody
20 g świeżych drożdży 
30 g oliwy z oliwek
5 g soli
oliwa z oliwek do smarowania
1 gałązka rozmarynu
300 g porzeczek 

Mieszankę wsyp do miski. Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Energicznie wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyrób i rozwałkuj  na grubość ok. 1 cm.
Z ciasta wykrawaj miseczką kółka i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Po wskazanym czasie ciasto posmaruj oliwą. Każdą focaccię posyp porzeczkami i posiekanym rozmarynem.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut na złoty kolor. Spód focacci musi być złoty.
Studź na kratce.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz