Bezglutenowe, puchate bułeczki ze słodkimi malinami. Znikają w mgnieniu oka - szczególnie dzieci je pokochały :) Mocno malinowe, puszyste i po prostu pyszne.
Jedne z najlepszych jakie dało mi się zarobić.
SKŁADNIKI:
ciasto:
250 ml ciepłego mleka
130 g masła
25 g drożdży
500 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree
100 g drobnego cukru
1 jajko
szczypta soli
nadzienie:
300 g malin+ 1 jajko do posmarowania
+ cukier puder
Masło rozpuść. Mleko wymieszaj z drożdżami, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Odstaw na kwadrans.
W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj jajko.
Na
koniec wlej rozpuszczone, letnie masło. Ciasto wyrób by było gładkie i
jednolite. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2
godziny.
Po wskazanym czasie ciastko krótko wyrób w razie
konieczności podsypując mąką. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na ok.
12 kawałków.Z każdego zrób kulkę i rozwałkuj na niewielki, okrągły placek.
Na
każdym kawałku ciasta połóż po kilka sztuki malin sklej dobrze brzegi.
Podsypuj mąką w razie konieczności. Tak przygotowane bułeczki układaj
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Jajko roztrzep widelcem i posmaruj każdą bułeczkę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
Bułeczki wystudź na kratce. Jeszcze ciepłe możesz polukrować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz