środa, 27 lipca 2016

Bezglutenowe drożdżówki z serkiem i borówkami

Pyszne, puszyste drożdżówki z serkiem i borówkami.  Mięciutkie, lekko wilgotne i puchate. Bardzo, bardzo smaczne! Koniecznie do wypróbowania!

SKŁADNIKI - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
480 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree
20 g świeżych drożdży 
280 ml ciepłego 
100 g drobnego cukru do wypieków 
1 płaska łyżeczka soli 
75 g roztopionego masła, letniego
1 duże jajko
250 g borówek lub jagód
150 g twarogu sernikowego mielonego (tłusty lub półtłusty)
3 łyżki cukru waniliowego 

Drożdże wymieszaj z mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na kwadrans.
Do misy miksera ( z końcówką do ciast drożdżowych)  wsyp mąkę, cukier, jajko, przygotowany zaczyn drożdżowy, jajko i zacznij wyrabiać. Powoli wlej masło. Ciasto dokładnie wyrób by było jednolite i elastyczne. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.  Po tym czasie ciasto wyjmij na podsypany mąką stół i lekko wyrób ( ciasto trochę się klei, ale nie syp zbyt dużo mąki). Podsypując mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt 25 x 30 cm. Posmaruj powierzchnię serkiem i posyp borówkami. Całość zwiń w roladę. Pokrój na ok. 12 równych części - ślimaków.
Blache wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej drożdżówki ściętą częścią do góry.
Odstaw do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 20 - 30 minut, aż drożdżówki będą dobrze wypieczone.
Przestudzone polukruj.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza