Przepyszne, wspaniałe bezglutenowe bułeczki z dodatkiem ziaren. Mają cudownie miękką i lekko chrupiąca skórkę, idealnie zwarty i delikatnie wilgotny miąższ. Koniecznie powinny się znależć na Waszym stole!
SKŁADNIKI :
280 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik)
70 g mieszanki chlebowej z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ (klik)
50 g mąki jaglanej (zmieliłam kaszę)
40 g mieszanki ziaren ( u mnie Omega mix Nutrifree)
420 g ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
40 g oliwy z oliwek
6 g soli
oliwa z oliwek do smarowania
nasiona do posypania
Drożdże rozpuść w wodzie. Mąki wymieszaj w misce z ziarnami i wlej wodę z rozpuszczonymi dokładnie drożdżami. Energicznie wymieszaj. Następnie dodaj sól i oliwę. Rękoma wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto lekko wyrób i uformuj bułeczki. Układaj je na wyłożonej papierem blaszce w sporych odległościach od siebie. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik nagrzej do 210 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmaruj delikatnie oliwą, obsyp ziarnami i wstaw do piekarnika.
Piecz 15-20 minut na złoty kolor. Upieczone bułeczki studź na kratce.
Smacznego :)
Pani Aniu, upiekłam i właśnie zajadam jedną cieplutką z masełkiem. Pycha!!!! Środek miękki i lekko wilgotny a skórka delikatnie chrupiąca. Tylko co tu zrobić żeby przetrwały do jutra w takim stanie?
OdpowiedzUsuń