czwartek, 14 lipca 2016

Bezglutenowe i bezmleczne bułeczki z ziarnami


 Przepyszne, wspaniałe bezglutenowe bułeczki z dodatkiem ziaren. Mają cudownie miękką i lekko chrupiąca skórkę, idealnie zwarty i delikatnie wilgotny miąższ. Koniecznie powinny się znależć na Waszym stole!

SKŁADNIKI : 
280 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik)
70 g mieszanki chlebowej z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ (klik) 
50 g mąki jaglanej (zmieliłam kaszę)
40 g mieszanki ziaren ( u mnie Omega mix Nutrifree)
420 g ciepłej wody 
25 g świeżych drożdży 
40 g oliwy z oliwek 
6 g soli 
oliwa z oliwek do smarowania 
nasiona do posypania

Drożdże rozpuść w wodzie. Mąki wymieszaj w misce z ziarnami i wlej wodę z rozpuszczonymi dokładnie drożdżami. Energicznie wymieszaj. Następnie dodaj sól i oliwę. Rękoma wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i uformuj bułeczki. Układaj je na wyłożonej papierem blaszce w sporych odległościach od siebie.  Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik nagrzej do 210 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmaruj delikatnie oliwą, obsyp ziarnami i wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut na złoty kolor. Upieczone bułeczki studź na kratce.

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Pani Aniu, upiekłam i właśnie zajadam jedną cieplutką z masełkiem. Pycha!!!! Środek miękki i lekko wilgotny a skórka delikatnie chrupiąca. Tylko co tu zrobić żeby przetrwały do jutra w takim stanie?

    OdpowiedzUsuń