sobota, 23 lipca 2016

Bezglutenowe jagodzianki



Bezglutenowe jagodzianki, które smakują jak najlepszy tradycyjny wypiek. Nikt nie chciał uwierzyć, że są bez glutenu!  Zniknęły wszystkie w ciągu godziny... Mocno jagodowe, puszyste i delikatne. Przepyszne. Jedne z najlepszych jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie.

SKŁADNIKI:
ciasto:
250 ml ciepłego mleka
130 g masła
25 g drożdży
500 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree
100 g drobnego cukru
1 jajko 
szczypta soli
nadzienie: 
350 g jagód
2 łyżki cukru 
+ 1 jajko do posmarowania
+ cukier puder

Masło rozpuść. Mleko wymieszaj z drożdżami, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Odstaw na kwadrans.
W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj jajko.
Na koniec wlej rozpuszczone, letnie masło. Ciasto wyrób by było gładkie i jednolite. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po wskazanym czasie ciastko krótko wyrób w razie konieczności podsypując mąką. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na ok. 10 kawałków. Kawałki ciasta spłaszcz ręką na owalane placki.
Jagody wymieszaj z cukrem.
Na każdym kawałku ciasta połóż po 1-2 łyżki jagód i sklej dobrze brzegi. Podsypuj mąką w razie konieczności. Tak przygotowane jagodzianki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Jajko roztrzep widelcem i posmaruj każdą jagodziankę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
Wystudzone jagodzianki polukruj.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz