piątek, 15 lipca 2016

Bezglutenowe pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami - obowiązkowo do zrobienia latem :) Delikatne i pyszne. Ciasto jest elastyczne, sprężyste. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i jędrne po ugotowaniu. Do pierogów używam zawsze niezawodna mieszankę Nutrifree Mix per pasta fresca - bez wątpienia to najlepsza maka do wszelkiego rodzaju pierogów, klusek, makaronów i naleśników.
Pierogi z jagodami wyszły przepyszne - koniecznie spróbujcie!


SKŁADNIKI: 300 g mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik) 
3 jajka 
20 g oliwy z oliwek 
40 g wody
szczypta soli 
1/2 kg umytych i osuszonych jagód

Mix wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkuj i wycinaj pierogi.
Nakładaj po 1 łyżce jagód  i dokładnie sklejaj brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na lekko posolony wrzątek. Po wypłynięciu gotuj pierogi około minuty, a następnie wyjmuj łyżka cedzakową.
Podawaj z cukrem i śmietaną.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz