piątek, 22 lipca 2016

Bezglutenowy chleb z ziarnami





  Bezglutenowy chleb  z dodatkiem ziaren. Ma cudownie chrupiąca skórkę, zwarty i lekko wilgotny miąższ. Chlebek bardzo, bardzo smaczny i wyjątkowo prosty do wykonania. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI : 
280 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik)
70 g mieszanki chlebowej z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ (klik) 
50 g mąki jaglanej (zmieliłam kaszę)
40 g mieszanki ziaren ( u mnie Omega mix Nutrifree)
420 g ciepłej wody 
25 g świeżych drożdży 
40 g oliwy z oliwek 
6 g soli 
oliwa z oliwek do smarowania 
nasiona do posypania

Drożdże rozpuść w wodzie. Mąki wymieszaj w misce z ziarnami i wlej wodę z rozpuszczonymi dokładnie drożdżami. Energicznie wymieszaj. Następnie dodaj sól i oliwę. Rękoma wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i przełóż do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wyrośnięty chleb posmaruj delikatnie oliwą, obsyp ziarnami i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40-45  minut na złoty kolor. Studź na kratce.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz