piątek, 22 lipca 2016
Bezglutenowy chleb z ziarnami
Bezglutenowy chleb z dodatkiem ziaren. Ma cudownie chrupiąca skórkę, zwarty i lekko wilgotny miąższ. Chlebek bardzo, bardzo smaczny i wyjątkowo prosty do wykonania. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI :
280 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik)
70 g mieszanki chlebowej z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ (klik)
50 g mąki jaglanej (zmieliłam kaszę)
40 g mieszanki ziaren ( u mnie Omega mix Nutrifree)
420 g ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
40 g oliwy z oliwek
6 g soli
oliwa z oliwek do smarowania
nasiona do posypania
Drożdże rozpuść w wodzie. Mąki wymieszaj w misce z ziarnami i wlej wodę z rozpuszczonymi dokładnie drożdżami. Energicznie wymieszaj. Następnie dodaj sól i oliwę. Rękoma wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i przełóż do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wyrośnięty chleb posmaruj delikatnie oliwą, obsyp ziarnami i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40-45 minut na złoty kolor. Studź na kratce.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz