czwartek, 21 lipca 2016

Bezglutenowy sernik jagodowy

Sernik z jagodami na ciasteczkowym, bezglutenowym spodzie, który zachwycił całą moja rodzinę.
Delikatny, wilgotny i po prostu przepyszny. Ja mój wykonałam w wersji bez białego cukru - użyłam ciastek bezcukrowych i ksylitolu. Rewelacyjny w smaku i wyglądzie. Inspiracja z blogu Moje Wypieki.
Koniecznie spróbujcie!


SKŁADNIKI:
spód:
150 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Biscofibre Nutrisi)
50 g masła, roztopionego
Masa serowa:  ( wszystkie składniki powinny by c w temperaturze pokojowej)
750 g twarogu mielonego półtłustego lub tłustego ( użyłam Delfiko waniliowy)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
180 g cukru pudru lub 220 g ksylitolu
4 jajka 
2 łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree
250 g jagód 
Polewa: 
300 kwaśnej śmietany 18% 
2 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Spód:
Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, wciśnij w dno formy i schłodź przez pół godziny w lodówce.
Masa serowa:
W misie miksera umieść wszystkie składniki.
Zmiksuj tylko do połączenia składników ( nie miksować zbyt długo!)
Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Piecz w temperaturze 150ºC przez około 70 minut.
Polewa:
Składniki wymieszaj.

Sernik wyjmij z piekarnika, delikatnie wyłóż śmietankową polewę, wyrównaj i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodź w lodówce przez około 12 godzin.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz