Pyszny deser z malinami bez glutenu, mleka, jaj i cukru czyli raj dla alergika!
Idealny na upalne dni. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez 12 godzin w lodówce
1 łyżka ksylitolu
250 g malin
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
150 g mleczka kokosowego
Polewa: Mleczko wlej do garnuszka i wrzuć połamaną na kosteczki czekoladę.
Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wystudź.
Schłodzone mleczko kokosowe ostrożnie otwórz i delikatnie zdejmij całą utworzoną śmietankę. Pozostała wodę kokosową możesz użyć np. do koktajlu. Śmietankę ubij mikserem na sztywno na koniec dodając ksylitol.
Maliny lekko rozduś widelcem i wyłóż na dno szklanek czy pucharków. Na maliny wyłóż warstwę ubitej śmietanki. Całość polej polewą czekoladową i udekoruj.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz