środa, 20 lipca 2016

Serniczki z jagodami w szklance


Serniczki z jagodami i pyszną czekoladową polewą w ekspresowej wersji - w szklaneczkach. Idealny, pyszny letni deser.  Przygotowałam z dodatkiem pełnoziarnistych ciastek, które stanowiły spód serniczków. Deser wprost rozpływa się w ustach... Zachwycali się nim wszyscy bez wyjątku :)

SKŁADNIKI na 4 małe szklaneczki:
80 g ciastek pełnoziarnistych Multicereale Nutrifree (ok.6 sztuk) - pokruszonych
200 g serka twarogowego waniliowego
200 g śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
Sos jagodowy:
200 g jagód
1 łyżka cukru
4 łyżki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
120 g śmietanki 30%
25 g masła

Pokruszone ciastka umieść na dnie szklaneczek.
Serek zmiksuj ze  śmietanką i cukrem pudrem.
Jagody umieść w garnuszku z wodą, cukrem i mąką ziemniaczaną. Zagotuj. Wystudź.
Śmietankę na polewę wlej do garnuszka i wrzuć połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady, a następnie dodaj masło. Energicznie wymieszaj by polewa była gładka i jednolita. Wystudź.
Na ciastkach ułóż warstwę sosu jagodowego, serek, ponownie sos jagodowy i serek.
Całość polej polewą czekoladową i udekoruj.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz