sobota, 2 lipca 2016

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką


Przepyszny, delikatny sernik na serkach homogenizowanych, z dodatkiem biszkoptów bezglutenowych Nutrifree, z truskawkami i galaretkę. Prosty do wykonania i co najważniejsze przy aurze na zewnątrz - bez konieczności użycia piekarnika :) 
Inspiracja z bloga Moje Wypieki.

Składniki:
1/2 opakowania biszkoptów Savoiardi Nutrifree
700 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie 'Danio') 
250 ml śmietanki 30%  schłodzonej 
4 łyżki cukru pudru 
28 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek) 
200 g truskawek
1 galaretka truskawkowa

Galaretkę rozpuść w 400 g wrzątku i odstaw do  wystudzenia.
Biszkopty wyłóż na dno tortownicy lub blaszki z odpinaną obręczą.
Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia.
Postaw na palniku i podgrzewaj mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj do wrzenia.  Przestudź.
Śmietankę  ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj serki cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodaj przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksuj.
 Na biszkopty wylej masę serową i włóż do lodówki do stężenia.
Truskawki pokrojone w plasterki ułóż na stężałym serniku. Wystudzoną galaretkę wylej na ciasto i wstaw ponownie do lodówki do stężenia galaretki.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Świetne przepisy, będę zaglądać, wstawiam u siebie do ulubionych :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie, nie jest napisane ile wody do zelatyny, wiec rozpuscilam wg opakowania w litrze wody, jak zalalam biszkopty to wyplynely na wierzch, mysle ze cos poszlo mi nie tak...

    OdpowiedzUsuń