wtorek, 26 lipca 2016

Torcik bezowy z kremem kawowym


Delikatny torcik bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone z owocami leśnymi. Idealny na lato, elegancki i przepyszny. Inspiracja z bloga Moje Wypieki.

SKŁADNIKI:
beza:
4 białka
szczypta soli
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
250 g serka mascarpone
350 g śmietanki 30%
1 łyżeczka kawy mielonej
4 łyżki cukru pudru
ok. 350 gram kwaskowych owoców: jeżyn , borówek, poziomek

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą średniego talerza o średnicy ok. 18-20 cm narysuj kółka.
W misie miksera ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Do sztywnego białka bardzo powoli dodawaj po 1 łyżce cukru. Następnie wlej sok z cytryny i nadal ubijaj. Na końcu dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i bardzo delikatnie wymieszaj.
Masę bezową wyłóż równomiernie na narysowane koła.
Piecz  1 godzinę w temperaturze 140ºC.  Po wskazanym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Wszystkie składniki na krem kawowy umieść w misie miksera i ubij do otrzymania gęstego kremu.
Gotowy krem podziel na 2 części i przełóż nim  blaty bezowe. Udekoruj świeżymi owocami. 

Smacznego :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz