poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Bezglutenowe focaccie z kurkami

 Wypiek idealny na środek lata - mini focaccie z kurkami i rozmarynem. Bardzo smaczne i aromatyczne. Spróbujcie!

SKŁADNIKI:
500 g mieszanki Mix per Pizza Nutrifree
370 g wody
20 g świeżych drożdży 
30 g oliwy z oliwek
5 g soli
oliwa z oliwek do smarowania
1 gałązka rozmarynu
500 g kurek
1 cebula
olej kokosowy 
sól, pieprz

Mieszankę wsyp do miski. Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Energicznie wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
W tym czasie oczyść kurki. Cebulę posiekaj na kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulkę. Dodaj kurki i podduś prze kilka minut.Dodaj listki rozmarynu, dopraw solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto na focaccie lekko wyrób i rozwałkuj  na grubość ok. 1 cm.
Z ciasta wykrawaj miseczką kółka i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Po wskazanym czasie na cieście połóż podduszone kurki i wstaw do piekarnika.
Piecz ok. 15 minut.. Spód focacci musi być złoty.
Studź na kratce.

Smacznego :)




1 komentarz: