sobota, 6 sierpnia 2016

Bezglutenowy kruchy placek ze śliwkami


Bezglutenowe ciasto o delikatnie kokosowym smaku z aromatycznymi śliwkami. Kruche, delikatne, idealne do popołudniowej kawy. Inspirację znalazłam na Kwestii Smaku, ale przerobiłam na wersję bezglutenową i wyszło naprawdę smaczne, letnie ciasto. Polecam gorąco.

SKŁADNIKI:
ciasto:
250g Mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree
100 g mąki ryżowej
50 g mąki kokosowej
100 g cukru
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
250 g masła
1 jajko
8 łyżek wiórków kokosowych
Owoce:
1,5 kg śliwek
100 g brązowego cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki Amaretto (opcjonalnie)
cukier puder 

Wszystkie składniki na ciasto poza wiórkami kokosowymi umieść w misce i zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj kulę i podziel ciasto na 2 części w proporcji 40/60/. Do mniejszej  dodaj wiórki kokosowe. Ciasto odstaw do lodówki na godzinę.
Śliwki ukuj, usuń pestki i włóż do garnka z cukrem, ziarenkami z wanilii i cynamonem. Smaż około 30 minut - sok musi się zredukować do syropu. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z Amaretto (lub wodą) i dodaj do śliwek. Zagotuj. Odstaw z ognia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni/ Blachę o wymiarach ok. 25x35 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wyłóż dno blachy. Wyłóż śliwki a na wierzchu wyłóż ciasto z wiórkami kokosowymi. Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz