środa, 3 sierpnia 2016

Bezglutenowy sernik jeżynowy z kremem kawowym

Sernik jeżynowy na bezglutenowym ciasteczkowym spodzie. Delikatny, kremowy o jeżynowym smaku, znakomicie komponuje się z kawowym kremem. Wygląda jakby spędziło się nad wiele godzin, a tak naprawdę jest bardzo prosty do przygotowania. Przepyszny! To jeden z tych serników, którymi nie da się tylko poczęstować....


SKŁADNIKI:
spód:
200 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Multicereale Nutrifree)
70 g masła, roztopionego
Masa serowa:  ( wszystkie składniki powinny by c w temperaturze pokojowej)
700 g twarogu mielonego półtłustego lub tłustego ( użyłam Piątnica)
100 g serka mascarpone
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
240 g drobnego cukru
4 duże jajka 
2 łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree
200 g jeżyn
Polewa: 
300 kwaśnej śmietany 18% 
2 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Krem:
200 g śmietanki 30%
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka kawy mielonej
Jeżyny do dekoracji

Spód:
Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, wciśnij w dno formy i schłodź przez pół godziny w lodówce.
Masa serowa: 
Jeżyny zmiksuj dokładnie blenderem
W misie miksera umieść wszystkie składniki.
Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników .
Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Piecz w temperaturze 150ºC przez około 70 minut.
Polewa:
Składniki wymieszaj.
Sernik wyjmij z piekarnika, delikatnie wyłóż śmietankową polewę, wyrównaj i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodź w lodówce przez około 12 godzin.
Krem:
W misie miksera umieść wszystkie składniki i zmiksuj na gładki krem.
Krem rozsmaruj na wierzchy sernika, udekoruj jeżynami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz