Sernik jeżynowy na bezglutenowym ciasteczkowym spodzie. Delikatny, kremowy o jeżynowym smaku, znakomicie komponuje się z kawowym kremem. Wygląda jakby spędziło się nad wiele godzin, a tak naprawdę jest bardzo prosty do przygotowania. Przepyszny! To jeden z tych serników, którymi nie da się tylko poczęstować....
SKŁADNIKI:
spód:
200 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Multicereale Nutrifree)
70 g masła, roztopionego
Masa serowa: ( wszystkie składniki powinny by c w temperaturze pokojowej)
700 g twarogu mielonego półtłustego lub tłustego ( użyłam Piątnica)
100 g serka mascarpone
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
240 g drobnego cukru
4 duże jajka
2 łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree
200 g jeżyn
Polewa:
300 kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem:
200 g śmietanki 30%
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka kawy mielonej
Jeżyny do dekoracji
Spód:
Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na
papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, wciśnij w dno formy i schłodź przez
pół godziny w lodówce.
Masa serowa:
Jeżyny zmiksuj dokładnie blenderem
W misie miksera umieść wszystkie składniki.
Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników .
Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj.
Piecz w temperaturze 150ºC przez około 70 minut.
Polewa:
Składniki wymieszaj.
Sernik wyjmij z piekarnika, delikatnie wyłóż śmietankową polewę,
wyrównaj i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku,
następnie schłodź w lodówce przez około 12 godzin.
Krem:
W misie miksera umieść wszystkie składniki i zmiksuj na gładki krem.
Krem rozsmaruj na wierzchy sernika, udekoruj jeżynami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz