poniedziałek, 12 września 2016

Bezglutenowa szarlotka z prażonymi jabłkami


 
Prosta, bezglutenowa szarlotka z prażonymi jabłkami. Jabłka miałam swojej produkcji ( antonówka) i idealnie nadały się do tego ciasta. Jest mocno wilgotna, delikatna i przepyszna!
rewelacyjnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych :)

SKŁADNIKI:
320 g mąki Mix per dolci
100 g drobnego cukru
150 g masła lub margaryny
1 jajko
1 cukier waniliowy
50 g jogurtu greckiego
ok. 1 kg prażonych jabłek 
cukier puder

 Mąkę wymieszaj dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, jajkiem i jogurtem. Zagniataj elastyczne i jednolite ciasto.Uformuj kule i podziel je na 2 części: 2/3 i 1/3 i wsadź do zamrażarki na około godzinę. Blaszkę o wymiarach ok.30x15 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Większą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach na dno blachy. Ugnieć lekko ręką by pokryć ciastem całe dno blaszki. Nałóż równo jabłka i na wierzch zetrzyj resztę ciasta.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. Pieczemy na złoty kolor.
Upieczone ciastu wystudź i posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza