środa, 28 września 2016

Bezglutenowe ciastka owsiane ze słonecznikiem



Ciastka owsiane ze słonecznikiem zainspirowane  przepisem z bloga Moje Wypieki w wersji bezglutenowej :). Kruche, delikatne i naprawdę bardzo, bardzo smaczne. Idealne do kawy lub szklanki mleka. Gorąco Wam polecam!

 SKŁADNIKI:
1 i 1/4 szklanki mieszanki Mix per Dolci Nutrifree
1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
1 szklanka ziaren słonecznika
250 g miękkiego masła,
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na jasnozłoty kolor.
Masło utrzyj mikserem na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsyp mieszankę, proszek do pieczenia i zagniataj ciasto. Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i ponownie zagniataj.
Z ciasta lep kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 175ºC przez około 15 minut, na złoto. Pozostaw na blaszce do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz