SKŁADNIKI na 12 muffinek:
240 g mąki ryżowej bezglutenowej
160 g mąki owsianej pełnoziarnistej bezglutenowej
150 g cukru brązowego ( u mnie Demerara)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
50 g roztopionego masła
1 jajko
1/2 szklanki mleka
180 g jogurtu naturalnego
2 jabłka pokrojone w kostkę
posypka:
garść posiekanych orzechów włoskich
cukier trzcinowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszaj składniki
sypkie: obie mąki, cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia
i sodę oczyszczoną.
W drugim naczyniu wymieszaj składniki płynne:
mleko, jogurt, masło, jajko.
Połączy zawartość obu naczyń, lekko wymieszaj ( tylko do połączenia składników) i dodaj pokrojone jabłka.
Gotowe ciasto przełóż do foremek na
muffiny (wypełniałam je do pełna).
Z wierzchu posyp orzechami i cukrem demerara.
Piecz około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjmij i wystudź na kratce.
Smacznego :)
Pysznie wyglądają i mają takie jesienne smaki :D
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne! Zapraszam na mojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń