czwartek, 29 września 2016

Tarta z gruszkami i orzechową kruszonką



 

Przepyszna tarta z ciasta kruchego ze słodkimi gruszkami i rewelacyjną orzechową kruszonką. Uzależniająca… zwłaszcza kruszonka:)Do ciasta kruchego zawsze używam mieszanki Nutrifree, a nie mąk naturalnych, bo dzięki niej ciasto jest plastyczne, nie kruszy się, a skład ma naprawdę bardzo przyzwoity.
Tarta wspaniale smakowała podana ciepła z kulką lodów waniliowych. To ciasto, które musicie spróbować :)


SKŁADNIKI:
ciasto:

250 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free
100 g cukru pudru
110 g masła
1 jajko

Kruszonka:
1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych)
4 łyżki
mieszanki Mix per Dolci Nutri free 
4 łyżki brązowego cukru
50 g masła

4 duże twarde gruszki

Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty.
Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Poukładaj na cieście.
Kruszonka: W misce umieść posiekane orzechy, mąkę i cukier. Zalej roztopionych masłem i rękami zagniataj kruszonkę tworząc grudki.
Przygotowana kruszonką posyp ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut – do złotego koloru. Ja piekłam na termoobiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz